Så röstar du i Eurovision Song Contest

10 maj 2021

I båda semifinalerna går tio bidrag vidrae till final. Sverige tävlar i Semifial 1, tisdag 18 maj. Lördag 22 maj sänds finalen och då tävlar 26 bidrag. De tio som gått vidare från de två semifinalerna, samt "the big five" och värdlandet.

I varje semifinal kan tv-publiken i de länder som tävlar just den kvällen vara med och rösta via SMS eller telefonsamtal. Publiken i Sverige röstar alltså i Semifinal 1, på tisdagen, eftersom vi tävlar i då. Men på torsdagen, i Semifinal 2, röstar endast de länder som tävlar. 
OBS! I varje program börjar röstningen efter sista bidraget är framfört och pågår under ca 15 minuter.     
 
Telefonnummer vid röstning Semifinal 1:  099-212 01 upp till 099-212 16Sms:a till 72211 och skriv startsiffran på bidraget som du vill rösta på: 01 upp till 16.  Varje samtal och sms kostar 3:60 kronor + eventuell trafikavgift.  
 
Telefonnummer vid röstning i ESC, Finalen:  099-212 01 upp till 099-212 26Sms:a till 72211 och skriv startsiffran på bidraget som du vill rösta på: 01 upp till 26.  Varje samtal och sms kostar 3:60 kronor.     
 
1. I varje semifinal tävlar länderna om 10 platser till finalen.      
 
2. Man kan inte rösta på sitt eget lands bidrag, svenska telefonnummer kan inte rösta på Sverige. Med en svensk mobil kan man endast rösta i den svenska röstningen. Är man utomlands är det inte säkert att man blir uppkopplad av det lokala nätet.     
 
3. I finalen tävlar 26 bidrag – 10 från tisdagen, 10 från torsdagen, värdlandet Nederländerna och de så kallade ”big five” (Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien). Dessa länder är direktkvalificerade till finalen eftersom de ger det största ekonomiska bidraget till EBU. I finalen röstar alla 39 länder som deltar 2021 
 
4. Alla länder har utsett en jury om fem personer vars röster vägs ihop med tv-publikens röster och tillsammans utgör den slutliga poäng som landet delar ut. Juryns röster utgör 50% och tv-publikens röster 50% av den slutliga poängen. Som alltid tittar juryn på genrepet dagen före direktsändningen och sätter sina poäng efter det, juryns arbete kontrolleras av en oberoende kontrollant.    
 
5. Alla länders telefonröstning sköts av en firma i Tyskland (Digame) på uppdrag av EBU, som är arrangör av Eurovision Song Contest. SVT levererar den svenska juryns röster till den tyska firman som sammanställer det slutliga svenska resultatet. SVT är alltså inte ansvarigt för telefonröstningen under Eurovision Song Contest.    
 
Kontakt vid frågor gällande telefonröstningen i ESC 2019:  Thomas Niedermeyer    
Tel: +49 (0) 221 59 68 88 45 thomas.niedermeyer@digame.de  

General manager Werner Klötsch Werner.kloetsch@digame.de // +49 221 5968-8800    
 
6. I semifinalerna kommer poängen presenteras i högt tempo och utan presentatörer. 
I finalen kommer varje lands 12-poänare att läsas av en presentatör på plats i respektive lands huvudstad.  
 
7. I Semifinal 1 röstar även Italien, Nederländerna och Tyskland. I Semifinal 2 röstar även Frankrike, Spanien och Storbritannien. I finalen röstar samtliga länder.   
 
8. Efter Semifinal 2 på torsdagskvällen 20/5 sätter Host Broadcaster (NPO, NOS och AVROTROS) startordningen för finalen. Så snart den är klar publiceras den på eurovision.tv 
 
9. I finalen sker först röstavlämning från ländernas jurygrupper. Carola Häggkvist är Sveriges röstavlämnare. Efter juryresultatet presenteras tittarnas röster. För mer detaljer kring röstningssystemet, se eurovision.tv/about/voting.