PRISTAGARE 2021


 Melodifestivalens Hall of Fame är en hyllning till starka och oförglömliga Mello-minnen i programmets långa historia. I Andra chansen, som sänds 6 marsuppmärksammas årets sju pristagare. 

 

Sedan starten av Melodifestivalen 1958 har mängder av färgstarka artister och melodier gjort avtryck i den svenska musiken och folksjälenMelodifestivalens Hall of Fame instiftades 2020 just för att belysa särskilda prestationer och minnesvärda ögonblick i programmets långa historia. Förra året korades 48 historiska insatser och personer, och i år har alltså sju nya pristagare röstats fram.  

 

– Det här är ett pris för att hylla de som gjort Melodifestivalen till vad den är idag. Det är inte bara vinnarna som berättar festivalens fantastiska historia. Det är så mycket annat som vi vill hedra, säger Christer Björkmanhedersordförande i Hall of Fame. 
 

Årets pristagare är Ola HåkanssonUlf ElfvingCarola Häggkvist (stavning), Jan Johansen och Magnus Carlsson. Dessa har röstats fram av tittarna i Mello-appenDessutom tillkommer två pristagare, juryns val, som offentliggörs i Andra chansens direktsändning. 

 

De invalda i Hall of Fame får en statyettGuldstjärnan som är formad som en del av en stjärnas stråle. Tanken bakom den är att de samlade insatserna bildar en helhet.   

 

Motiveringar - Melodifestivalens Hall of Fame 2021: 

Ola Håkansson 

För sina insatser genom Mellos alla decennier. Som soloartist redan 1969, återkom i grupp 1979 och har tävlat som kompositör under 80- , 90- och 00-talen. Och på 2010-talet har han varit en frontfigur, om än i bakgrunden, med bl a succéerna Felix Sandman och Benjamin Ingrosso. 

Ulf Elfving 
Den klassiska radio- och tv-profilen Ulf Elfving väljs in för sina minnesvärda avtryck i Melodifestivalen och för att han är den ende programledaren hittills som har lett tävlingen tre år i rad; 1977, -78 och -79. 

Carola 
Carola väljs in för kvällen den 26 februari 1983 på Palladium i Malmö då hon med låten Främling skapade svensk tv-historias mest monumentala genombrott.  

Jan Johansen 
Jan Johansen väljs in för vinsten 1995 med den klassiska balladen Se på mig. 

Magnus Carlsson 
Magnus Carlsson väljs in för den breda repertoar som han har stått för i såväl grupper som solo. Och för att han under relativt kort tid – från 2000 och framåt  har tävlat i Melodifestivalen inte mindre än åtta gånger. 

Utöver dessa fem har nomineringskommittén valt ut två ytterligare insatser.  Dessa kommer att presenteras i Melodifestivalen: Andra chansen, den 6 mars

Nomineringskommittén 2021 har bestått av:

Christer Björkman, MF                                     

Christel Willers, MF                                          

Åsa Paues, SVT                                                  

Helene Benno, SR/P1                                       

Hanna Fahl, DN                                                 

Anders Ringqvist, MF-Klubben